Scheiden en geld

Naast de emotionele gevolgen van een scheiding zijn er ook financiële gevolgen. Hoe zit het met de verdeling van alle bezittingen en schulden? Zelden is hier een eenduidig antwoord op mogelijk. Afhankelijk van de voorwaarden van het huwelijk zal er een verdeling vastgesteld moeten worden waar beide partners tevreden mee zijn, om er zonder rechter/advocaat vanaf te kunnen komen. Hetzelfde geld voor het recht op alimentatie. Het netto besteedbaar inkomen is daar een belangrijk uitgangspunt. Zowel in als na een huwelijk. Scheiden en geld is een bijzondere combinatie die op dat moment veel aandacht verdiend. Toch blijken mensen hier vaak niet bij stil te staan.

39% huwelijken eindigt door scheiding

In Nederland komen nog steeds veel echtscheidingen voor. Volgens een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, 2018) strandt 39% van de huwelijken vroegtijdig. Naast emotionele gevolgen heeft een echtscheiding ook impact op financieel gebied. Bij een echtscheiding wordt er namelijk ineens over geld gesproken. Inkomens worden niet meer gebundeld en (ex-)partners wensen hun inkomens en bezittingen eerlijk te delen. Maar wat is nou eerlijk?

Veel mensen zijn niet in staat om hier een sluitend antwoord op te geven. Geld is namelijk een onderwerp dat binnen gezinnen of huishoudens niet altijd openlijk wordt besproken. Vaak is slechts een van de partners verantwoordelijk voor de financiën. Dit zorgt vaak voor wantrouwen, wat wordt versterkt door de onwetendheid over de financiële situatie.

Nieuwe regeling partneralimentatie


Hoeveel bedraagt het gezinsinkomen nu daadwerkelijk? En hoe gaat men om met overwerk en andere inkomstenbronnen? Zijn er hoofdelijke schulden? Heeft één van de partners recht op alimentatie? Vanaf 2020 is er sprake van een andere regeling omtrent partneralimentatie. De Eerste Kamer heeft namelijk ingestemd met een wetsvoorstel dat meer beperkingen oplegt aan de maximale duur van partneralimentatie.

Momenteel is de maximale duur van partneralimentatie nog 12 jaar, maar vanaf 01-01-2020 zal dit er heel anders uitzien. Vanaf dat moment geldt namelijk de helft van de huwelijkse periode, met een maximum van vijf jaar. Stel: je bent 24 jaar getrouwd, dan zou je nu nog 12 jaar recht hebben op partneralimentatie. Vanaf 2020 werkt dat echter niet meer zo; er is dan sprake van een maximum van vijf jaar. Er zijn echter wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor mensen die de AOW-grens naderen en voor vijftigplussers. Het is dus niet geheel onverstandig om hier eens informatie over op te doen, ook als scheiden niet op de planning staat.

Scheiden en geld, maak het inzichtelijk


Wat is mijn netto besteedbaar inkomen? Veel mensen blijken hier moeilijk antwoord op te kunnen geven. Toch is dit de basis bij een echtscheiding, om de leefomstandigheden duidelijk in kaart te brengen. Vaak dalen deze namelijk voor beide partners. Als je denkt dat je een kennisachterstand hebt, dan doe je er goed aan om jezelf eens in te lezen. Ben je benieuwd naar hoe het precies zit in jouw situatie? Of ben je benieuwd of jouw financiële situatie wel aan jouw levensstandaard voldoet, ook als er iets ergs gebeurt? Kom dan eens langs of neem contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek over jouw financiële situatie. Onze financieel planners staan je graag te woord!