Zakelijke energie: goedkoop of duurkoop?
Sta jij ingeschreven bij de KvK? Dan heb je misschien wel eens iemand aan de deur of aan de telefoon gehad die een prachtig voorstel had om geld op je energiekosten te besparen middels een zakelijk energiecontract. Want minder betalen voor dezelfde stroom, wie wil dat nou niet?
In de praktijk blijkt dit aanbod van zakelijke energie vaak minder voordelig te zijn dan wordt voorgedaan.
Vergelijk appels met appels
Als een verkoper zakelijke energie aanbied zal het tarief vaak exclusief btw doorgegeven worden. Op het particuliere contract staan tarieven inclusief btw. Daar zit dan een verschil van 21% (de btw) tussen. Wat een goedkoper energiecontract lijkt te zijn, kan dus duurder uitvallen.
Energie als zakelijke kosten niet altijd mogelijk
Wanneer jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel op jouw woonadres is ingeschreven kan de energierekening wel zakelijk betaald worden, maar mogen de kosten (in de meeste gevallen) niet als zakelijke kosten verwerkt worden. Dit kan ervoor zorgen dat de ogenschijnlijke zakelijke energie duurder uitvalt dan de oorspronkelijke energierekening.
Minder bescherming als ‘ondernemer’
Omdat je kiest voor een zakelijk contract, heb je geen recht op 14 dagen bedenktijd. Daarnaast kun je minder goed onder een zakelijk contract uitkomen, bij reguliere contracten kan je vaak met een lage boete onder een contract uit. Daarentegen kan dit bedrag bij zakelijke energiecontracten aanzienlijk hoger zijn. Tot slot kan een zakelijk abonnement stilzwijgend verlengd worden waardoor je langer aan je energiecontract vastzit.
Meer weten? Neem hier contact met ons op!
Er zijn veel onafhankelijke partijen die gratis energieprijzen vergelijken. Raadpleeg bijvoorbeeld een website als pricewise om een goede indicatie te krijgen of het energiecontract realistisch is en of er geen sprake is van een duur energiecontract.